VĪNA UN GARŠU PASAULĒ

Ak, vīns, peltais un dievinātais, mīlētais un nīstais, romiešu Bakha un sengrieķu Dionīsa trakulīgo bakhanāliju prieka un netikumu avots, baltais un sarkanais, sārtais un rozā. Apjūsmots un aizliegts, tas neapšaubāmi ir saistīts ar cilvēces attīstības vēsturi, ar rituāliem un reliģiju, ar baudām un izpriecām un savādā kārtā vienlīdz noderot kā svētajiem, tā grēcīgajiem.

Šis ir Jura Lorenca sastādīts, dažādu autoru ieskats smalkajā un detalizētajā vīna pasaulē, interesanti bija lasīt arī par cilvēkiem – vīndariem un vīnogu audzētājiem, cik tur daudz nianšu, cik darba, testēšanas, laika, naudas un eksperimentu ir vajadzīgs, lai beigās varētu malkot šo dievu un mirstīgo dzērienu – vīnu. Vesela pasaule, kurā iegrimt, kuru izzināt un baudīt pilniem malkiem.

Kā izrādās, Bordo atrodas 2016.gadā atklāta vīna pilsēta-muzejs Cite du Vin, kuras pilnīgai visu 19 sektoru apskatei vajag veltīt vismaz pusdienu, lai pilnvērtīgi iepazītos ar vīna vēsturi, pasaules lielākajām vīndarītavām un vīnogu audzēšanas reģioniem, šī maģiskā dzēriena fermentācijas procesu, vīna maršrutiem, veidiem un aromātiem.

Daudz var uzzināt par valdošajām diskusijām, strīdiem, modernismu un konservatīvismu vīna pasaulē. Iesaku to visu baudīt pie norasojušas baltvīna vai tumīga sarkanvīna glāzes, tā teikt, pilnā komplektā.

Saistībā ar Latvijas vīniem, grāmatā ir ietverts apraksts par Lubānas vīnotavu, bet vēl jau mums ir Abavas, Zilver, Tērvetes, Līgatnes u.c.

Ak jā, un neaizmirsīsim, ka pārmērīgai alkohola lietošanai ir negatīva ietekme! 😉

Izdevējs: “Jumava”, grāmatas sastādītājs – Juris Lorencs.

Atbildēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logotips

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.